Долината на тракийските царе Публикувано март 11, 2014

Една от най-големите забележителности на област Казанлък е “Долината на тракийските царе”. Археологическия комплекс обхваща повече от 1500 надгробни могили пръснати из Казанлъшкото поле, като до днес са проучени едва 300 от тях.Казанлъшка гробница

Казанлък

Със сигурност най-популярна сред туристите е тракийската гробница в Казанлък,  открита през 1944 година. Датирана към III в. пр. Хр. тя е един от най-добре запазените паметници от тракийското наследство, а освен това разполага с уникални стенописи. Любопитен факт е, че тракийската гробница край Казанлък е и първия български паметник включен в листата на световните съкровища на Юнеско. И до днес тя е един от символите на града и е смятана за един от шедьоврите на тракийското изкуство.

Оструша

В близост до Казанлък и гр. Шипка се намира и друга тракийска гробница, разположена в могилата Оструша. Погребалният комплекс е разположен върху площ от 100 кв. м. и предлага на посетителите възможността да се запознаят с уникалните архитектура и живопис от онова време. Изградена през IV в. пр. Хр. могилата е запазила почти изцяло стенописите. Почти в идеално състояние са открити и реликви от погребална церемония от онова време. В едно от помещенията са намерени още останки на кон, оръжия, комплекс сребърни украси, фиала и каничка от сребро. Открити са още и монети от Филип Македонски, пръснати из различните помещения.

 Сарафова могила

Само на 7 километра от Шипка се намира и тракийската гробница в Сарафова могила. Тя е открита през 1995 година от професор Георги Китов, който я датира от IV в. пр. Хр. Изключително добре запазените фризове в нея дават на археолозите повод да смятат, че  в древността е съществувала  тракийска живописна школа.

Светицата

В околностите на Казанлък и само на два километра от град  Шипка се намира още един уникален археологичен комплекс, който предоставя на археолозите уникални находки – могилата „Светицата“. Тук са открити уникална златна маска, златен пръстен, броня от бронз, антични съдове и части от оръжие.

Маската

Според откривателя на гробницата професор Китов, това е гробницата на един от най-великите тракийски царе – Терес. Златната маска е абсолютно уникална и единствена по рода си. Особеното в нея е, че върху са й изобразени в детайли чертите на покойния владетел — притворен поглед, къдрави коси, брада, мустаци. Заедно с това е открит масивен златен пръстен с изящно изображение на почиващ си олимпиец — гребец.

Голямата косматка

Една от най-интересните гробници в района обаче е тази при Голямата Косматка. Комплексът е открит през 2004 година отново при експедиция на професор Георги Китов и е смятана за една от най-величествените и уникални тракийски гробници, в която запазен дори гробът на тракийски цар с неговия боен кон. Трикамерната гробница е с площ от 26 кв. метра, а в нея са открити, както останки от кладата на покойния владетел, така и следи от жертвоприношения. Най-голямата находка обаче си остава уникалната бронзова глава на Севт III, която е открита при разкопките.

Златен венец

Любопитен факт е, че в третата камера е открито ритуално легло на тракийския владетел. Подът и леглото са покрити с постеля изтъкана със златни нишки, а в помещението са открити над 20 златни предмета, военно снаряжение, както и редица бронзови и сребърни съдове. Предполага се, че гробницата е на владетеля Севт III, чиято столица — древния град Севтополис днес се намира под водите на язовир Копринка.