„Няма по-голям празник от празника на розата.” Под това мото всяка година се провежда един от най-красивите и живописни фестивали в цяла България — празника на Розата. Събитието се провежда повече от 100 години всяка първа седмица на юни в Казанлък и цялата розова долина. И е един от най-пъстрите, живописни и красиви празници в България.

Розовата долина обхваща Карловската и Казанлъшката котловина и е добре известна с отглеждането на рози. Тя е и един от символите на България, а всяка година тук се провежда фестивала на розата — едно от най-важните събития за Казанлък и цялата околност.

Празник на розата

Няма по-скъпо цвете за казанлъчани от розата. Легенди се носят за цветето, превърнало се в символ на града. Според някои легенди преди повече от 300 години от Близкия изток е донесена маслодайната роза Дамаскиня, която и до днес се отглежда в Казанлък и Карлово. Според други, османски съдия един ден засява в градината си красив розов храст, донесен от далечна Сирия. Ароматното цвете бързо се адаптира към местния климат и започва да расте. Един ден султанът минал край градината и останал опиянен от силния аромат и красотата на храста. След което издал заповед да започне отглеждането на рози за нуждите на двореца, което сложило началото на създаването на долината на розите.

царица роза 2

Най-големия празник в долината на розите е фестивалът на розата. Той се организира всяка година през първата седмица на юни, когато започва розоберът. Първоначално розоберът е обикновено поминък за повечето казанлъчани, но с времето се превръща в уникален празник и ритуал, който днес е съпътстван с много музика и танци. Събитието събира гости и туристи от цял свят, които не само стават свидетели на първия розобер, но също така имат възможност да се докоснат до уникалната култура и местни обичаи и традиции.

розоварене

Розоберът започва рано сутрин, като по традиция се извършва ръчно и продължава до обяд. Задължително е цветовете да са свежи и да не са изцяло разцъфнали. По време на фестивала, тук се провежда и изборът на царица Роза. Най-красивото неомъжено момиче от долината на розите е короновано за царица на фестивала. Красавицата има честа да благослови розоберачите през първия ден на розобера и преминава през централната улица на града оглавявайки шествието по повод празника. Рано сутринта в деня на първия розобер, царицата първа идва на полето, за да пусне розоберачите в царството си.

Гостите и туристите също се отправят към полетата за откъсване на първите цветове. На финала на розобера царицата награждава най-добрата розоберачка и закичва гостите с венци и рози.

Празникът датира от 1903 година и освен празник на цветята, е и празник на милосърдието. В началото на века, по време на тържествата са събирани средства за бедни семейства и сираци, като традицията се е запазила и до днес. До днес се е запазила и една друга традиция — организирането на изложби, разходки до Шипченския манастир, карнавално шествие и още редица развлечения.

Една от най-големите атракции по време на фестивала на розата е варенето на гюлова ракия. Пресъздават се автентични и традиционни ритуали, приготвят се уникални ястия като пита с розово сладко, гюлова ракия, локум и баница.

Кулминацията на тържествата е карнавалът, който протича всяка неделя. На него участие взимат не само кукери, но и фолклорни ансамбли, мажоретки, рокери и много други.