Язовир „Копринка“ – рай за рибарите Публикувано октомври 22, 2014

Язовир „Копринка“ е рай за рибарите. В началото на септември посетители на водния басейн се похвалиха с наистина забележителен улов—бабушки и каракуди по кило, а също и сомове по 10-15 килограма. Но истински успех рибарите бележат през октомври и ноември, когато се хвалят с едни от най-добрите трофеи.

Язовир „Копринка“ открай време е идеално място за риболов заради богатия улов, но тази година надминава всички очаквания. Рибарите със сигурност няма да си тръгнат с празни ръце оттук. А някои се хвалят дори с трофейни екземпляри.

копринка

Тук всеки сезон можете да хвърлите въдица и няма да си тръгнете с празни ръце, но за лова на всяка риба си има майсторлък. Можете да си тръгнете от тук с каракуди, бабушки, щуки, сомове, платика, амур, червеноперка, костур или шаран, но подбирайте правилно такъмите. Запалените рибари се хвалят с наистина забележителен улов, а освен това имат възможност да изпробват възможностите и уменията си в преследване на най-различни екземпляри.

За да уловите бяла риба най-добре да заложите на жива стръв или изкуствени примамки. Идеалното време за риболов на бяла риба е късна есен, в по-студено време с дънни въдици, когато тя кълве най-много и то рано сутрин преди изгрев.

щука
В средата на есента можете да се похвалите и с друг трофей – щука. Местните рибари се хвалят, че на есен тя много кълве, най-вече на блесна и воблер. Внимавайте обаче с тези хищници – размерите им са впечатляващи и достигат повече от 7 килограма.

Каракудата също е улов, с който можете да се похвалите на язовир Копринка. Нещо повече: успешно можете да я ловите и през пролетта, и през есента. За захранка се ползва качамак и кюспе, или едри топки мачкан хляб, който да й привлече вниманието. Най-лесно се лови с въдица и плувка.

В по-студените и дори зимни дни можете да ловите бабушка дори в дупка в леда. Захранка от хляб или шрот е идеална, а най-добре кълве на плувка със среден размер телескоп – 5 – 6 метра, ако я ловите „на леко“. „На дъно“ използвайте прът или дънен телескоп, тъй като тогава няма да е необходима голяма дистанция за мятане.

През есента можете да ловите и бял амур, при това доста успешно. За стръв използвайте млади краставички, млечни царевични стъбла грахови листа или водорасли. Амурът успешно кълве и на насекоми, протеинови топчета, или дъждовни червеи.

В последните години на язовир Копринка успешно се размножава и платика. Рибари се хвалят в мрежата, че са хващали в района екземпляри с тегло от над 6-7 килограма. Почитателите на платиката се радват на богат улов главно през лятото. Използвайте фини такъми, дълъг телескоп и плувка със средна дължина. Най-добре кълве на тестена захранка—топки от натрошен хляб или бисквити.

С шаран от язовир Копринка можете да се отчетете дори навръх Никулден. В района се хвалят с един от най-богатите улови на шаран.

Пшенична каша, млада царевица, грах, недоварени картофи или парченца тиква са успешна стръв за шарана, който си е вегетарианец. Най-добре се лови през есента в ранни сутрини преди изгрев, или точно преди смрачаване. В облачни дни също очаквате добър улов на шаран. Карбонов телескоп с дължина 3-4 метра, макара среден клас и два лагера са най-добрите такъми при лова на шаран.

сом

На язовир Копринка майсторите рибари могат да изпробват уменията си и в риболов на сом. Търсете го около ямите със слабо течение и използвайте захранка от дреболии, хляб и филе от риба.

Не се опитвайте да хванете господаря на язовира по пълнолуние или през нощта. И двете му влияят негативно, особено през есента. По-голям успех ще имате през деня и то в обедно време. В края на октомври сомът е по-лаком, но пък по-малко се движи. Затова проучете добре местата, където се навъртат платика и шаран, за да го откриете.

Най-лесно този воден змей кълве на далак и черен дроб, или дребни рибки с дължина от 20 — 30 см. Хваща се на тапа, на блесна, на дъно и на кльонк. Изберете солидна въдица с мултипликатор, влакно с дебелина минимум №4 и умерена дължина на пръта между 3-4 метра.