искра

Имате ли възможност да посетите Казанлък и намиращия се наблизо язовир Копринка, не пропускайте да отдадете дължимото внимание и на историческия музей „Искра”. Той разполага с една от най-добрите експозиции от времето на траките и в него се съхраняват над 100 000 оригинални експоната, които няма да видите дори в НИМ—София.

С над 110 годишна история историческия музей е сред големите забележителности на Казанлък. Той е създаден от Петър Топузов през 1901 година. Известен е като един от най-старите, богати и известни регионални музеи в България, като в него се пазят над 100 хиляди експоната. Голяма част от тях пряко свързани с богатата култура и история на Казанлък и околностите.

Мисията на музея е да опазва, изследва и популяризира историческото наследство на Казанлък и региона. В тази мисия влизат и тракийски гробници от Долината на тракийските владетели, които се намират региона.

Самият музей е тематично разделен на четири части, в които са изложени уникални експонати, като част от постоянните експозиции. В отдел „Археология” можете да се запознаете с находки още от времето на неолита, но най-вече с артефакти от тракийските владетели и Одриското царство. Секцията „Възраждане” е посветена на възрожденската култура—тук се пазят автентични експонати от периода преди Освобождението.

исторически музей казанлък

Има и трета секция — „Нова история”. В нея място намират и бележити български дейци и съвременници от по-ново време.
Специално внимание е отделено на секцията „Етнография”. Казанлък се слави с уникален бит и култура, а покрай производството на розовото масло се развиват и редица интересни занаяти. Как са живеели местните обитатели и какви занаяти са практикували, можете да видите именно тук.

Що се отнася до уникалните експонати, има куп неща, които ще ви се сторят интересни, но със сигурност колекциите от костни сърпове, моделите средновековна керамика, хладното и огнестрелното оръжие, накитите и носиите, ще представляват интерес за всеки турист. Не пропускайте да видите още как се прави розова ракия и как се вари розовото масло. Розоберът тук също е популярен поминък, на който е хубаво да обърнете внимание, когато опознавате местната култура и бит.

Гордост на историческия музей „Искра” е новата трезорна зала, която съхранява уникални находки. Тук, а не в НИМ са изложени най-новите златни, сребърни и бронзови находки от тракийските храмове — гробници в региона. На мястото можете да видите златния венец на Севт III, шлема и наколенниците на владетеля, златната и сребърната конска амуниция, а също и много рядка колекция от монети и други предмети от времето на траките.

музей казанлък

Предвид факта, че в долината край Казанлък са намерени над 1500 надгробни тракийски могили и само 150 от тях са проучени, предстоят наистина големи предизвикателства пред учените. А в музея вече се подготвят да осигурят дом и на останалите новооткрити находки.

Решите ли да посетите исторически музей „Искра” не се задоволявайте с няколко кратки минути, защото те съвсем няма да ви стигнат. Богатата експозиция вероятно ще ви отнеме часове и дори повече. А докато сте там необятното знание и историята на миналото има на какво още да ви научат.