Лъвова чешма – Казанлък Публикувано ноември 1, 2016

Лъвова чешма

Лъвовата чешма е един от символите на града и една от най-популярните местни забележителности.
Стара легенда гласи, че ако искаш да посетиш отново Рим, трябва да хвърлиш монета във фонтана “Ди Треви”. А ако искаш са останеш завинаги в Казанлък, трябва да пиеш вода именно от Лъвовата чешма.

Паметникът е построен през 1893 година от местния патриот и търговец Иван Т. Патев. Той успява да изгради водопровод в града, като докара вода чак от връх Бузлуджа и осигури собствен водоизточник на два километра разстояние. Освен това искал да остави за града специален спомен, като направи подарък на владетелите — княз Фердинанд и съпругата му — принцеса Мария Луиза от Италия.

Той изпраща писмо на бъдещия цар, в което разказва за намеренията си, в негова чест и тази на съпругата му да изгради чешма. Трогнат от жеста, Фердинанд отговаря с прочувствено писмо, но прави и нещо повече — наема и изпраща италианския скулптор Арнолдо Дзоки, който идва чак от Флоренция, за да проектира чешмата. Негови са статуята на Гарибалди в Болоня, на Христофор Колумб в Буенос Айрес и на Свети Франциск Асизки в Кайро. Той също така е автор и на паметника на цар Освободител в София и на паметника на свободата в Русе. Скултурът приема с огромно вълнение предложението да проектира чешмата, а от двореца лично отпускат средства за изграждането й

След няколко години работа по проекта, през 1903 година тя е тържествено осветена и открита. Събитието се превръща в историческо за града — лично Фердинанд и съпругата му присъстват на нейното освещаване, заради което тя носи още името “Царска чешма”. Местна легенда гласи, че князът отнася в София три стомни вода от Казанлък, като дълго време не може да забрави града на розите и неговата красива чешма, посветена на него самия.

Лъва

С времето, местните граждани започват да я наричат Лъвова чешма, а за това си има и основателна причина. Три бронзови лъвски глави с чучури красят чешмата от три страни.

След събитията през 1944 година, царските символи по чешмата са напълно заличени — променени са ъглите с изваяни колони с капители. Една от причините е, че върху тях е стоял инициалът на княз Фердинанд “Ф I”. Махната е още и царската плоча с надпис, който да свидетелства, че това е дарение от българския владетел. След събитията през 1989 година и промяната на политическия режим, чешмата отново е възстановена в предишния й оригинален вид.

Лъвската_чешма_

По време на един от градските ремонти, се налагат промени във водоснабдяването. Водата по нея не идва вече от водопровода, изграден от Иван Патен, а от друг водоизточник. Старият каптаж е затворен, но въпреки това водата от Лъвова чешма остава винаги чиста и студена. Можете да видите уникалната Лъвова чешма в центъра на Казанлък. Популярна шега сред местните е да си уреждат срещи при “източния лъв”. Една от причините е, че лъвските глави са само три и източна лъвска глава няма, както и че от този край на чешмата не тече вода.

Любопитна подробност е, че Лъвовата чешма в Казанлък вдъхновява Дзоки да създаде още една подобна чешма в София. Двете са почти идентични с две основни разлики – столичната чешма е с лъвски глави с езици, докато тази в Казанлък е със зрящи лъвове, с широко отворени очи.