Мегалитът край Бузовград Публикувано ноември 17, 2016

Мегалитът край Бузовград, наричан още Българският Стоунхендж е сред находките, които просто не можете да пропуснете, без значение дали сте за риба край язовир Копринка, или просто на разходка в Казанлък.

Само на 5 километра от града, в Сърнена Средна гора, точно над Долината на тракийските царе се шири най-големия мегалит у нас — този край Бузовград.

мегалит село бузовград

Наричан още “Врата на богинята Майка”, “Врата към отвъдното” и “Бащин камък”, мегалитът представлява скална група, очевидно изработена от човешки ръце. Той е създаден още по времето на енеолита и е служил за култови обредни ритуали.

Обособеният отвор с височина 1,80 метра е изграден така, че по време на лятното слънцестоене — 21 юни, слънцето попада в точно “прозореца” при залез. Тъй като древните са смятали, че изгревът е живот, а залеза смърт, неслучайно мегалитът е смятан за врата към отвъдното и светът на мъртвите.

мегалити

До мегалита се стига по виеща се екопътека, която започва още от центъра на село Бузовград. По пътя се открива невероятна гледка към Долината на тракийските царе и изглед към язовир Копринка. А указателни табели дават подробна информация за паметниците в района.

Смята се, че освен врата към отвъдното, мегалитът е използван от тракийските жреци за обредни ритуали. А също така е считан за своеобразна астрономическа обсерватория, с която древните са изучавали времето.

По своята същност, мегалитът се състои от 10-тина скали, като най-горните три от тях са оформени като прозорец или по-скоро врата. В миналото, освен за наблюдение на слънцето, мегалитът вероятно се е използвал и за военни цели, както и за комуникация. Учените смятат, че на отсрещните хълмове също е имало подобни култови съоръжения. И в миналото те са използвани за комуникация, като са се палели огньове, или са се използвали бронзови огледала през ясно време.

Интересна подробност е, че в подножието на мегалита е разпръснат част от праха на големия историк и траколог Александър Фол. Той сам е помолил съпругата си, да изпълни това негово предсмъртно желание. И когато през 2006 година умира, тя изпълнява молбата му.

мегалит бузовград

Древният мегалит е на възраст между 1800 и 1600 години преди н.е., като е едно от най-големите творения от енеолитната епоха. Малко по-късно и древните траки започват да го използват, превръщайки го не само в космическа обсерватория, но и в култово — религиозен център. Според учените мястото е наричано “Слънчевата врата на Богинята”, а също така е използвано именно за обреди.

Преди професор Александър Фол да обяви мегалита за тракийски религиозен център, учените считали, че това е просто игра на човешката фантазия или просто струпване на камъни. Покойният български траколог обаче бързо разгадава особеностите на структурата и намира сред каменните струпвания наличието на трон, жертвеник, както и на урва, които са използвани за извършване религиозни ритуали.

мегалит

Мегалитът според него е разположен също на стратегическо място — точно на един от върховете на триъгълник, който се очертава в Долината на тракийските царе. И съответно на отсрещните му ъгли са разположени могилата Голяма Косматка и древния Севтополис — погълнатата от яз. Копринка столица на тракийското племе на одрисите. Археолозите и историците днес продължават да водят спорове по темата, но започнат да откриват все повече подобни елементи в защита на тази теза.