Музей на розата в Казанлък Публикувано януари 11, 2017

Още една забележителност, която трябва да посетите на всяка цена, ако сте в Казанлък, или сте на ваканция край язовир Копринка е новият музей на розата. Предвид факта, че градът от столетия е познат именно с розовото масло, което произвежда, не пропускайте възможността да се запознаете отблизо с местните традиции в добива на розово масло и да научите повече за този поминък.

музей на розата казанлък

Музеят на розата  в Казанлък е единствен по рода си в България

Комплексът е сред най-големите атракции в града, още повече, че предишната сграда, в която се помещаваше музеят на розата въобще не е трябвало да изпълнява тази функция. Първият музей на розата е открит като музейна експозиция през 1967 г., но през 1969 г. е отделен като самостоятелен културно-исторически център и преименуван в единствения по рода си музей на розата. Втори такъв в страната няма.

През май 2016 година музеят на розата бе официално преместен в нова сграда, със съвсем нов архитектурен стил.  Експоциията е изнесена от Института на розата и настанена в изцяло нова сграда. Тук са създадени галерия, специална зала за дегустации във вътрешния двор и дори зала за розоварене. Изградени са още конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

музей на розата експозиция
Музеят разполага със забележителен информационен фонд. Тук се съхранява богат снимков, документален и веществен материал, който може да проследи повече от 330-годишната история на българското розопроизводство и местната култура.

Постоянната експозиция на музея се разполага в няколко изложбени зали, показващи най-различни аспекти от розопроизводството. Тук можете да разгледате оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането. А също и от началото на 20 век.

добив на рози
Запазени са още и инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода, както и редица други инструменти свързани с отглеждането на розите. Над 1000 експонати са изложени в новия музей на розата. Модерната сграда пази артефакти на 3 века, които разказват за поминъка и живота на страните българи.

Сред експонатите в музея може да откриете находки,  чрез които е разказана историята на българските търговски къщи, продаващи розово масло.Също тук се намират и богати архиви с ценна документация и артефакти, свързани с историята на Казанлък, а също и с Института на розата и съвременното розопроизводство.

Какво можете да видите в музея на розата?

Всяка от експозициите разказва за живота на местните жители през последните 3 века. Тук има изложба посветена на занаятите и в частност на добива на розово масло. В демонстрационната зала можете да видите лично, как в миналото са добивали розово масло. Както става ясно от музейните специалисти, в България розовото масло се добива на принципа на двойната дестилация на розов цвят и вода. Тук са показани и снимки от първата лаборатория за тестване и контрол на качеството на розовото масло, а също и за борбите на розопроизводителите за защита на правата им като такива.

роза музей

Отделено е внимание и на съвременното производство. Тук е показано съвременното добиване на розово масло, методите по които се преработва днес розовия цвят, а също и за ползите от розопроизводството в медицината. Отделено е внимание и на института на розата – една от най-важните институции в региона и има изключително голямо влияние върху производството и отглеждането на рози.

казанлък розов музей

Представени са още и образци на казанлъшките етерични масла от международни форуми; По стените има снимки, запечатали специални моменти от ежегодните Празници на розата, които по традиция се провеждат в първия неделен ден на месец юни.

Както можете да предположите, като единствен комплекс от този вид в страната, музея на розата се радва на изключителен интерес от български и чуждестранни туристи. Ежегодно, хиляди се стичат от цял свят, с надеждата да научат нещо повече за българското розово масло.
розов музей

Любителите могат да си купят и сувенир за спомен. В музея на розата има и щанд, който предлага най-качествените продукти от маслодайна роза и други етерични култури.