Отдаде ли ви се възможност да посетите Казанлък, едно от местата, които на всяка цена трябва видите, е тракийската гробница край града. Тя е първото голямо историческо откритие в Долината на розите, а след нея са разкрити още десетки комплекси, даващи основание местността да бъде наименувана “Долина на тракийските царе“.

тракийска гробница казанлък 2

Тракийската гробница е открита напълно случайно. В архивите се пази информация, че на 19 април 1944 година група войници случайно се натъкват на нея, докато копаят в района. Следва истинска сензация за историците – гробницата е обявена за една от най-големите исторически находки на всички времена.

Ученията я датират от първата половина на IIIв. пр. Хр. Повече от 60 години обаче името на погребания в нея владетел, остава загадка.

През 2008 година археолозите използват най-модерната техника и чрез спектрален анализ на стенописите, правят важно откритие – в гробницата е погребан един от наследниците на тракийския владетел Севт III-Ройгос и една от съпругите му. И до днес обаче това е единствената гробница, в която освен костите на мъж и жертвено животно, са открити и кости на жена. Останките и на двамата съпрузи са положени в гробни камери, но в преддверието на гробницата е положено тялото на коня.

гробница

Макар и класическа в архитектурен стил, гробницата крие изключително много любопитни тайни. Реалистичните стенописи дават изключително важна информация за нравите, бита и вярванията на траките, които са живели по онова време по тези земи. Стенописите, които са разположени в коридора и в гробната камера, предизвикаха огромни спорове сред историците, тъй като на тях се виждат уникални моменти, каквито липсват в стенописи от други обекти, датирани от същия период. Специално внимание е отделено на военните сцени, свързани с живота на владетеля, а в гробната камера се открива и погребално угощение, което е част от ритуалите на траките. Споровете около характера на това угощение и някой от образите нарисувани там продължават и до днес. А самата сцена е обект на редица предположения и хипотези.

тракийска гробница казанлък

Недвусмислено обаче е доказателство, че траките са вярвали в задгробния живот, точно както египтяните и древните гърци. Затова и при погребение погребвали починалия с всичко, което му е било нужно приживе.

За огромно съжаление, тракийската гробница край Казанлък е ограбена още през древността и не са запазени голяма част от артефактите, които са били поставени там. Учените научават подробности за живота и бита на древните траки именно от стенописите, които са успели да се запазят.

тракийска гробница

Уникалният културно-исторически паметник в момента се съхранява под специално изградена постройка. Целта е гробницата да бъде запазена за поколенията, а също така да се попречи на външните атмосферни влияния да засегнат комплекса. Любопитна подробност е още фактът, че тази гробница е първият български паметник, който ЮНЕСКО включи в своята световна съкровищница. А за да бъде дадена възможност, на гражданите да се докоснат до уникалния паметник, през 1974 година правителството взима решение да се изгради точно копие на гробницата, което се намира близо до оригинала. То е с мащаб 1:1 и е абсолютно идентично с оригинала. Всеки детайл, включително и стенописите по купола и стените са идентични с тези, които са открити върху истинската гробница. Един уникален комплекс, който непременно трябва да посетите.